Дослідження радіопротекторної дії плодів розторопші плямистої на транспорт глюкози в тонкій кишці нащадків опромінених щурів - Сторчило, О.В. (Досягнення біології та медицини, 2008)
Визначено вірогідний радіопротекторний ефект природного комплексу біологічно активних речовин — плодів
розторопші плямистої — на транспорт глюкози в кишкові
препарати нащадків опромінених тварин: показники транспорту в групі нащадків тварин, які отримали перед опроміненням плоди розторопші, удвічі перевищували відповідні показники в групі нащадків тварин, яких було опромінено голодними, в 1,8 разу — показники інтактної групи та в 1,6 разу — показники в групі нащадків тварин,
опромінених ситими.
Виявлено окремий внесок водо- та жиророзчинної
фракцій плодів розторопші в реалізацію їх комплексного
радіопротекторного ефекту за умов in vitro: активність
транспорту глюкози в кишкові препарати нащадків тварин, які перед опроміненнях отримали плоди розторопші,
вірогідно зростала тільки в присутності в інкубаційному
середовищі сумарного екстракту розторопші або її олії —
в 1,4 та 1,7 разу відповідно. The radioprotective effect of the natural complex (milk
thistle fruits) biologically active substances on the glucose transport into the everted sacs from the irradiated rats posterity’s
small intestine was detected. The data of glucose transport in
the small intestine posterity of the sated irradiated rats, which
got milk thistle fruits before irradiation, was 2 times as much
than in the small intestine posterity of the hungry irradiated
rats, in 1.8 time more than in the intact group and 1.6 times
— than in the small intestine posterity of the sated irradiated
rats without milk thistle fruits.
It was detected the separate effect of water- and lipidsoluble components of the milk thistle fruits in the complex
radioprotective effect in vitro: stimulation of glucose transport
was obtained only in the presence of the full milk thistle fruits
extract or milk thistle fruits oil in the incubation medium —
1.4 and 1.7 times correspondingly.