Перспективи створення нових антиметаболітів піримідинового обміну — біс-похідних 5(6)-заміщених урацилів - Вельчинська, О.В.; Коваленко, Е.О.; Шарикіна, Н.І. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Описано новий препаративний метод синтезу гетероциклічних біс-аддуктів 5(6)-заміщених урацилів із фторотаном при каталізі 18-краун-6-комплексом. Будову синтезованих сполук підтверджено даними елементного аналі-
зу, УФ-, ІЧ-, ЯМР1
Н-спектроскопії, а індивідуальність —
методами тонкошарової та газорідинної хроматографії.
Встановлено, що синтезовані сполуки належать до малотоксичних: ЛД50 їх коливається від 515 до 125 мг/кг. Виявлено високий протипухлинний ефект біс-аддукту 5-фторурацилу: гальмування росту пухлини лімфосаркоми Пліса
сягало 75,3 %. A new convenient method for the preparation of
heterocyclic bis-adducts of 5(6)-substituted uraciles with
ftorotan with 18-crown-6-complex as catalyst was described.
The structure of synthesized compounds has been confirmed
by data of elemental analysis, UV-, IR- and NMRІ
Н-spectra.
The purity has been tested by method of thin-layer and gasliquid chromatography. It was discovered that compounds,
which synthesized apply to little toxic preparations: LD50 are
from 515 to 125 mg/kg. A strongly antitumour effect of bisadduct of 5-fluorouracile has been discovered: growth relaxation of Plissa Lymphosarcoma tumour mass was 75.3%.