Експериментальне вивчення аналгетичної та антиексудативної активності заміщених 7-алкіл-8-піперазино-3-метилксантинів - Кіреєв, І.В. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Вперше досліджено вплив 7-алкіл-8-піперазино-3-метилксантинів на чутливість вісцеральних ноцицепторів і
перебіг флогогенного запального процесу. Виявлено, що
сполука 3 знижує больову реакцію на стимуляцію вісцеральних ноцицепторів оцтовою кислотою у середньому на
50,4 %, а також зменшує розвиток флогогенного набряку
лапки у щурів на 48,4 %. Отже, 7-алкіл-8-піперазино-
3-метилксантини є перспективною групою органічних речовин, тому подальший синтез і дослідження фармакологічної активності з метою створення нових нестероїдних
протизапальних препаратів є доцільними. The effect of 7-alkyl-8-piperazyno-3-methylxanthines, the
visceral sensitivity nociceptors and the flogogenic inflammatory process course were examined for the first time. It was discovered that compound 3 reduces painful response to visceral
stimulation of acetic acid nociceptors by an average 50.4%,
and reduces development of flogogenic edema in rats’ feet by
48.4%. Thus, 7-alkyl-8-pyperazyno-3-methylxanthine is a
promising group of organic substances and the subsequent
synthesis and study of pharmacological activity in order to
create a new non steroid anti-inflammatory drugs is appropriate.