Спонтанна судомна активність за умов пілокарпін-індукованого епілептичного статусу: характеристика моделі - Копйова, Н.В. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Наводяться результати експериментальних досліджень,присвячених вивченню особливостей розвитку спонтанних
судому щурів за умов пілокарпін-індукованого епілептичного статусу (ЕС). Вивчалися особливості розвитку спонтанних судом у відстроченому періоді Пі-спричиненого
ЕС, а також термінові й електрофізіологічні особливості
вказаної моделі хронічної епілепсії. Показано, що у середньому через 20–25 діб після введення пілокарпіну у щурів
розвиваються відстроченімимовільні судоми, виникненню
яких передують гострі судоми, що мають більш виражену інтенсивність і різні поведінкові й електрографічні критерії. При ЕЕГ-реєстрації у більшості щурів вентральний
гіпокамп є першимутворенняммозку, в якому підсилюється активність при ініціації спонтанних відстрочених судом. Простежується тенденція до прямої залежності кількості епізодів спонтанної судомної активності від тривалості стадії гострих судомних реакцій за умов моделі епілептичного статусу, яку було використано. The experimental data are given dedicated to spontaneous
seizures development in conditions of pilocarpine-induced
status epilepticus (SE). Spontaneous seizures formation peculiarities together with time-dependent electrophysiological
features of the model were studied in SE postponed period.
Spontaneous seizures were shown to develop approximately
20–25 days after pilocarpine injection with the acute seizures
first appearance which have usually greater intensity and
different behaviour and electrographic criteria’s. Ventral hippocampus was the first structure generated enhanced electrographic activity in the majority of rats during the postponed
spontaneous seizures initiation. One could see also the tendency of the spontaneous seizure activity episodes dependency on acute pilocarpine-induced seizures duration under
conditions of the used ES model.