Антимікробна активність композиційної суміші похідних γ-кротонолактону і Zn-карнозину в умовах експериментальної інфікованої дерматомної рани - Огоновський, Р.З. (Досягнення біології та медицини, 2009)
У роботі наводяться дані дослідження зміни кількісних
показників мікробного забруднення поверхні експериментальної інфікованої дерматомної рани у білих щурів при
застосуванні у лікуванні 2%-ї гелевої форми композиційної суміші похідних γ-кротонолактону та Zn-карнозину.
Було встановлено, що у дослідній групі припинення виділення мікроорганізмів спостерігалося на (7,90±0,73) добу,
тимчасом як у контрольній — на (12,70±0,48) добу, а у
групі, де використовували мазь «Офлокаїн-Дарниця» —
на (9,80±0,63). Отримані результати дозволяють стверджувати, що композиційна суміш має виражені антисептичні властивості та є перспективним препаратом для успішного лікування інфікованих ран м’яких тканин. These researches of change of quantitative indexes of
microbial contamination of surface of the experimental
infected dermatome wound are in-process presented for white
rats at application in treatment of 2% gel form composition
mixture derivatives of γ-crotonolakton and Zn-carnozine. It
was set that in the experimental group of stopping of selection
of microorganisms was observed on (7,90±0,73) day, in control
— on (12,70±0,48) day, and in the group, where ointment of
“Oflokain-Darnitsya” was used on (9,8±0,63). The obtained
results allow to assert that composition mixture owns the
expressed antiseptic properties and is perspective preparation
for successful treatment of the infected wounds of soft tissues.