Порівняльна характеристика кореляцій між компонентами складу маси тіла і параметрами центральної гемодинаміки у підлітків залежно від соматотипу - Бобровська, О.А. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Проведено дослідження, присвячене встановленню кореляцій між компонентами складу маси тіла і параметрами центральної гемодинаміки у підлітків-ектоморфів, мезоморфів й ектомезоморфів різної статі, які проживають у Подільському регіоні. Доведено, що існують певні закономірності у проявах взаємозв’язків залежно від соматотипу та статі. З’ясовано, що у підлітків-ектоморфів обох статей і хлопчиків-ектомезоморфів спостерігається переважаюча більшість вірогідних кореляцій. У дівчаток-мезоморфів і ектомезоморфів були виявлені вірогідні зв’язки переважно між компонентами складу маси тіла й належними показниками центральної гемодинаміки. Гендерні відміни взаємозв’язків встановлені у підлітків двох соматотипів — мезоморфного й ектомезоморфного. The research for analyzing correlations between indices of component compound of body mass with central haemodynamic ones in male and female adolescents-ectomorphes, mesomorphs, ectomesomorphs living in the Podillian region was held. Definite conformity to natural laws in manifestation correlations depending on somatotype and sex was proved. The majority of reliable correlations in adolescens-ectomorphs of both sexes and male- ectomesomorphs were cleared up. On research female-mesomorphs and female-ectomesomorphs reliable correlations between of width of component compound of body mass indices and obligatory central haemodynamic ones were reveled. Sexual differences of correlations in adolescents of two somatotype: mesomorphs and ecto-mesomorphs were established.