Діагностика об’єму інтраабдомінальної кровотечі у пацієнток з апоплексією яєчника - Гладчук, І.З.; Назаренко, О.Я.; Якименко, О.В.; Дунай, Є.А. (Досягнення біології та медицини, 2009)
У процесі дослідження виявлені клінічні, лабораторні й
ультразвукові ознаки, характерні для хворих на апоплексію яєчника з об’ємом гемоперитонеума більше 300 мл. До
цих відмітних діагностичних ознак належать: наявність вираженого тазового болю; зниження рівня гемоглобіну до
100 г/л; підвищення ехогенної смужки рідини до рівня дна
матки на ехограмах малого таза, виконаних вагінальним
датчиком у сагітальній площині. Запропонований облік
діагностичних ознак визначення об’єму гемоперитонеума у
пацієнток з апоплексією яєчника може використовуватися
з метою диференційованого відбору пацієнток для консервативного або оперативного лікування. У випадках апоплексії яєчника, де відсутні зазначені діагностичні ознаки,
об’єм внутрішньочеревної кровотечі не перевищує 300 мл,
що допускає проведення консервативного лікування. The clinical, laboratory and ultrasound symptoms that are
characteristic for the patients with the ovarian apoplexy with
the haemoperitoneum more than 300 ml were revealed. These
symptoms are the following: pronounced pelvic pains, blood
hemoglobin content decreasing till 100 g/l and saggittal transvaginal echogrammes signs of free liquid ascendence till uterus
bottom. The authors concluded that diagnostic symptoms of
the haemoperitoneum evaluation in patients with ovarian apoplexy could be used with the aim of their differential selection
for the conservative or operative treatment. The conservative
treatment of the ovarian apoplexy is possible in patients with
above mentioned symptoms absence and the intraperitoneal
bleeding volume less than 300 ml.