Порівняльна характеристика міжтканинних констант розподілу етанолу та його метаболітів, що визначені методами асимптотичного наближення, площ під фармакокінетичними кривими та їх комбінації - Ларіонов, В.Б. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Використання константи розподілу між органами та
кров’ю, завдяки безпосередньому наближенню до фізіологічного розподілу, є одним із зручних засобів кількісної
оцінки масопереносу речовин. Метою роботи була порівняльна оцінка методів визначення констант розподілу
для етанолу, ацетальдегіду й оцтової кислоти.
Досліди проводилися на білих мишах-самцях,
14С-речовини вводили інтрагастрально та перорально у різних
дозах, вміст радіоактивного матеріалу визначали методом рідинної сцинтиляційної фотометрії.
Встановлено, що комбінація методів асимптотичного наближення та площ під фармакокінетичними кривими є
найбільш зручним методом визначення константи розподілу The using of the distribution constants between organs and
blood because of its physiological base is one of the useful
methods for substance mass-balance evaluation. The aim of
this work was comparative estimation of distribution constant
determination methods for ethanol, acetaldehyde and acetic
acid.
Experiments were carried out on white male mice. 14C
substances were administered intragastrally and intravenously
in different doses. The radioactive compounds quantity was
detected with the liquid scintillation photometry.
It was shown that combination of both asymptotic method
and method of areas under the curves is the most useful for
distribution constant determination.