Кореляції ширини дистальних епіфізів плеча, передпліччя, стегна і гомілки з параметрами реоенцефалограми у підлітків різних соматотипів - Нурметова, І.К.; Кухар, І.Д. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Проведено дослідження зі встановлення кореляцій між
дистальними епіфізами плеча, передпліччя, стегна та гомілки з показниками реоенцефалограми у підлітків ектоморфного, мезоморфного й ектомезоморфного соматотипу різної статі, які проживають у Подільському регіоні.
Встановлені розходження кореляцій антропометричних
показників і параметрів реоенцефалограми залежно від
статі та соматотипу обстежуваних. Найбільшу кількість
прямих середньої сили кореляцій ширини дистальних
епіфізів плеча, передпліччя, стегна та гомілки зафіксовано у дівчаток ектомезоморфного соматотипу, а у хлопчиків ектоморфного соматотипу — найбільшу кількість
обернених середньої сили кореляцій. Найменше кореляцій
ширини дистальних епіфізів плеча, передпліччя, стегна і гомілки виявлено у представниць мезоморфного соматотипу. The research for analyzing correlations between indices of
width of distal epiphyses of the shoulder, forearm, thigh and
shin and parameters of rheoencephalogram and female adolescents of ectomorphic, ecto-mesomorphic and mesomorphic
somatotypes living in the Podillian region was carried out. The
divergance in correlations of anthropological parameters of
rheoencephalography depending on teenagers’ sex and somatotypes. The most of direct correlations of width of moderate strength of distal epiphyses of the shoulder, forearm, thigh
and shin are fixed for the girls of ectomesomorphic somatotypes and for the boys of ectomorphic somatotypes. The least
amount of width correlation of distal epiphyses of the shoulder, forearm, thigh and shin are revealed in the representatives
of mesomorphic somatotypes.