Порівняльна ефективність кріодеструкції в лікуванні ехінококозу печінки - Шарапов, І.В. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Наведено результати лікування паразитарних (ехінококових) кіст печінки у 220 пацієнтів, у 100 з яких застосовували кріодеструкцію на етапі закриття залишкової
порожнини, а також видаленняфіброзної капсули. Результати свідчать про зниження кількості ранніх і віддалених
ускладнень у післяопераційному періоді (плеврит, розвиток зовнішніх жовчних нориць і загострень холангіту, а також формування залишкових порожнин. Крім того, знижується частота рецидиву захворювання до 3,0 % (при
традиційному лікуванні — 14,7 %). Найбільша ефективність кріодеструкції відзначається при розмірі паразитарної кісти до 5,0 см. The results on the treatment of 220 patients suffering from
echincoccosis cysts of the liver are presented. In 100 patients
cryodestruction was used in the course of treatment at the
stage of closing of remained cavity and resection of fibrose
capsula tissues. The obtained results are evidence of reduction
of the number of early and postponed complications such as
pleuritis, formation of external biliar tunnels, provocations of
cholangitis and precipitation of cysts. Besides, the recurrence
rate was reduced up to 3.0% while traditional approach to
treatment resulted in recurrences in 14.7% of cases. Most
pronounced effectiveness of cryodestruction was seen in cases
when the size of echinococcus cysts was less than 5.0 cm in
diameter.