Показники лінійного кровотоку сонних артерій за результатами кольорового дуплексного сканування у хворих на гіпертонічну хворобу - Шоріков, Є.І.; Шорікова, Д.В. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Наведені дані про вивчення усередненої за часом середньої швидкості, максимальної швидкості, пікової систолічної та діастолічної швидкості кровотоку у загальних,
внутрішніх і зовнішніх сонних артеріях у хворих на артеріальну гіпертензію при дуплексному скануванні сонних
артерій у допплерівському режимі.
Встановлено, що за наявності артеріальної гіпертензії
відбуваються різноспрямовані зміни лінійного кровотоку:
переважає зниження кровотоку у внутрішніх сонних артеріях і підвищення — у зовнішніх і загальних сонних артеріях. Часто виявлялася асиметрія показників лінійного
кровотоку у сонних артеріях. The article reports data of time average maximum velocity, time average velocity, peak systolic velocity, and diastolic velocity in general, internal and external carotids in
patients suffering from arterial hypertension during coloured
full-duplex scanning of carotids. It was established that in patients suffering from arterial hypertension the multidirectional
changes of indexes of linear blood stream take place. The
changes were different, with decreasing of blood stream in
internal carotids and increasing — in external and general
carotids. The presence of asymmetry of blood stream was also
revealed in carotids.