Реконструкція вихідного тракту правого шлуночка моностулковим клапаном у хірургії вроджених вад серця - Лекан, Р.Й.; Лосєв, О.О.; Босенко, В.І.; Гриньов, В.М.; Варбанець, С.В.; Глянцев, О.В.; Пєнгріна, І.О.; Лосєва, К.О. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Представлено досвід реконструкції вихідного тракту правого шлуночка (ВТПШ) із формуванням моностулкового клапана при радикальній корекції (РК) складних вроджених вад серця у 16 хворих віком від 1 до 14 років у відділенні серцево-судинної хірургії Одеської ОДКЛ з лютого 2003 р. по грудень 2008 р. Серед хворих було 9 дітей із тетрадою Фалло (ТФ), 3 — з подвійним відходженням магістральних судин від правого шлуночка, 2 — з атрезією легеневої артерії й дефектом міжшлуночкової перегородки тип А, 1 — з тріадою Фалло, 1 — з аневризмою вихідного тракту правого шлуночка після РКТФ. Реконструкція ВТПШ здійснювалася моностулкою з автоперикарда методом Loma Linda MC CA, при цьому на вільний край моностулки встановлювали титанові хірургічні кліпси для поліпшення її замикальної функції. Госпітальної летальності не було. Аналіз віддалених результатів РК засвідчив високу ефективність цієї технології для профілактики недостатності клапана легеневої артерії. In the article it is presented experience of right ventricular outflow tract (RVOT) reconstruction with insertion of the monocusp valve at radical correction (RC) of complicated congenital heart diseases in 16 patients at the age from 1 till 14 years in the department of cardiovascular surgery of the Odessa regional children hospital since February 2003 till December 2008. Among patients there were 9 children with Fallot tetralogy (FT), 3 — with double outlet right ventricle, 2 — with pulmonary atresia with ventricular septal defect type A, 1 — with severe pulmonary stenoses, 1 with severe pulmonary insufficiency (PI) after RC FT. RVOT reconstruction was made with implantation of autologous pericardial monocusp method Loma Linda MC CA. Titanic surgical clips were set at the free edge of the monocusp to improve its obturative function. The analysis of RC remote results has shown high efficiency of the specified technology for preventive maintenance of the pulmonary artery valve insufficiency.