Особливості метаболізму біогенних амінів і циклічних нуклеотидів під дією оксіетильованих алкіл- та ізононілфенолів - Зовський, В.М.; Бондаренко, В.А.; Наконечна, С.А.; Мартиненко, В.В. (Досягнення біології та медицини, 2009)
У роботі вивчено деякі особливості метаболізму біогенних амінів та їхніх попередників в умовах підгострого
досліду на білих щурах в 1/100 DL50 у випадку впливу
неонолів — ксенобіотиків нового покоління, а також систему вторинних нейромедіаторів. Встановлено структурно-метаболічне порушення медіаторної регуляції клітинних структур під дією досліджуваних речовин. Більш сильно діє на внутрішньоклітинний обмін неонол АФ 9-12. Результати дослідів дії ксенобіотиків на мембрани й мембранні процеси дозволяють зробити висновок промембранотоксичну дію оксіетильованих похідних фенолу. There were studied some peculiarities of metabolism of
biogenetical amins and their predecessors under conditions of
subacute experiment on white rats in 1/100 DL50 in case of
influence of neonols and also the system of secondary neuromediators. There was established structural metabolic injury
of mediator regulation of cellular units under influence of
researched neonols. AF 9-12 has stronger influence on intracellular metabolism. The results of research of PAV influence
on membranes and membrane processes allowed to draw a
conclusion about membrantoxical influence of oxyethylized
phenols derivatives.