Порівняння позакишкового фенотипу у хворих зі спорадичною і спадковою формами запальних захворювань товстої кишки - Лозинська, М.Р.; Лозинський, Ю.С. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Проведено клінічне і генетичне обстеження 80 хворих
на запальні захворювання товстої кишки (неспецифічний
виразковий коліт і хворобу Крона). У результаті аналізу
родоводів сімей пробандів встановлено, що спадкову форму неспецифічного виразкового коліту виявлено у 5 (9,4 %)
у сім’ях, а хвороби Крона — у 4 (14,8 %). При порівнянні
спектра позакишкової патології у хворих на неспецифічний виразковий коліт і хворобу Крона вірогідно частіше
траплялася патологія опорно-рухового апарату при хворобі Крона порівняно з неспецифічним виразковим колітом (як при спорадичній, так і спадковій формі). Встановлено вірогідно вищу частоту патології органів зору у
спектрі позакишкових симптомів при спадковій формі неспецифічного виразкового коліту порівняно зі спорадичною та вірогідно вищу частоту захворювань шкіри при
спадковійформі хворобиКрона порівняно зі спорадичною. It was carried out clinical and genetical observations of
80 patients suffering from inflammatory bowel diseases
(ulcerative colitis and Crohn’s disease). The hereditary form
of ulcerative colitis was determined in 5 (9.4%) families and
Crohn’s disease — in 4 (14.8%) families with using of pedigree
analysis. It was shown that pathology of the musculoskeletal
system among extraintestinal features of disease was significantly higher in patients suffering from Crohn’s disease to
compare with ulcerative colitis (in sporadic and hereditary
forms). Among the spectrum of extraintestinal symptoms the
eyes pathology rate was significantly higher in patients with the
hereditary form of ulcerative colitis as compared to sporadic
form, and the frequency of skin pathology was significantly
higher in patients with the hereditary form of Crohn’s disease
as compared to the sporadic form.