Особливості вегетативної регуляції хворих з апоплексією яєчника - Гладчук, І.З.; Назаренко, О.Я.; Вастьянов, Р.С. (Досягнення біології та медицини, 2009)
У роботі досліджуються особливості вегетативної регуляції в організмі жінок, які перенесли апоплексію яєчника (АЯ) з різним об’ємом внутрішньочеревної крововтрати. Залежно від об’єму гемоперитонеуму, пацієнтки
були поділені на 3 групи: І групу становили пацієнтки,
об’єм внутрішньочеревного крововиливу в яких не перевищував 150 мл; ІІ групу — жінки з об’ємом гемоперитонеуму від 150 до 500 мл; у ІІІ групу увійшли хворі, об’єм
крововиливу в яких перевищував 500 мл. Контрольна група — 20 здорових жінок віком від 17 до 45 років. Отримані дані свідчать про наявність особливостей вегетативного забезпечення регуляторних процесів, а також вегетативної реактивності організму у пацієнток з АЯ з різним
об’ємом внутрішньочеревної кровотечі. Урахування дисбалансу вегетативної регуляції при комплексному обстеженні
хворих із крововиливами яєчникової етіології дозволить
додатково покращити діагностику клінічних форм АЯ. The article describes vegetative regulation peculiarities in
women suffering from ovarian apoplexy (OA) in dependence
with intraperitoneal bleeding volume. All patients were
divided into 3 groups in dependence on haemoperitoneum
volume: the 1st group women had intraperitoneal bleeding
volume less than 150 ml; the 2nd group women had haemoperitoneum volume from 150 to 500 ml; the 3rd group women
had blood loss over 500 ml. Control group consisted of
20 healthy women aged from 17 till 45. The data obtained
showed the peculiarities of regulatory processes vegetative
supply as well as vegetative reactivity in OA patients with
different volume of intraperitoneal bleeding.
Vegetative regulation imbalance investigation during the
complex observation of women with ovarian bleeding has to
improve additionally diagnosis of OA clinical forms.