Перебіг остеоартрозу за наявності чи відсутності синовіту - Єфременкова, Л.Н. (Досягнення біології та медицини, 2009)
Досліджували характеристики больового синдрому,
якість життя та ступінь ураження колінних суглобів у хворих на остеоартроз за відсутності чи наявності синовіту.
Обстежено 59 хворих — 19 чоловіків і 40 жінок, середній
вік — (57,2±1,5) року. Проводили клінічне та лабораторно-інструментальне дослідження, що включали рентгенографію колінних суглобів у двох проекціях з визначенням
рентгенологічної стадії за I. Kellegren, I. Lawrence зі змінами M. Lequesne. Протягом трьох років епізоди синовіту
спостерігались у 28 хворих. Наприкінці спостереження прогресування ураження суглоба реєструвалось у 10 (32,3 %)
з 31 хворого групи без синовіту та у 15 (53,6 %) з 28 обстежених з синовітом. Таким чином, у групі хворих, що
протягом трьох років хворіли на синовіт, вірогідно частіше спостерігалося прогресування ураження колінних суглобів. There were investigated characteristics of the pain syndrome, quality of life and degree of affection of the knee joints
in patients with osteoarthrosis in absence and presence of
synovitis. 59 patients were examined, 19 men and 40 women,
with the average age of (57.2±1.5). The clinical and laboratory-instrumental study was conducted including roentgenography of the knee joints in two projections with determination
of the roentgenological stage by I. Kellegren, I. Lawrence with
changes of M. Lequesne. The episodes of synovitis have been
observed in 28 patients for 3 years. At the end of the observation the progressive affection of the joint was observed in
10 (32.3%) of 31 patients of the group without synovitis and
in 15 (53.6%) of 28 patients with sinovitis. Thus, the group of
the patients who had had synovitis for three years were reliably more frequently observed progressive affection of the
knee joints.