Математичне моделювання антропометричних показників із параметрами реоенцефалограми у міських дівчаток підліткового віку залежно від соматотипу - Нурметова, І.К. (Досягнення біології та медицини, 2009)
У практично здорових міських дівчаток-підлітків мезоморфного, ектоморфного і екто-мезоморфного соматотипів побудовано вірогідні моделі антропометричних параметрів із показниками реоенцефалограми. У дівчаток
екто-мезоморфного соматотипу встановлена вища точність опису ознаки, що моделюється, та побудовано
більше математичних моделей порівняно з представницями ектоморфного і мезоморфного соматотипів. Найчастіше до складу моделей у дівчаток ектмезоморфного соматотипу входили ширина дистального епіфіза плеча і мезоморфний компонент соматотипу; у дівчаток-ектоморфів
— показник зовнішньої кон’югати і поперечний середньогруднинний діаметр грудної клітки; у дівчаток мезоморфного соматотипу — висота пальцевої точки і ширина дистального епіфіза гомілки. For healthy urban female adolescents of ectomorphic,
ecto-mesomorphic and mesomorphic somatotypes the reliable
models of anthropometric parameters are built with the indexes of rheoencephalogram. For the girls of ecto-mesomorphic somatotype higher exactness of description of sign
which is designed is set, and more mathematical models are
built as compared to ectomorphic and mesomorphic. Most
often in the complement of models the width of distal epiphyses
of shoulder and mesomorphic component of somatotype
entered for the girls of ecto-mesomorphic somatotype; in
ectomorphic is an index of external conjugates and transversal
mesothoracic diameter of thorax; for the girls of mesomorphic
somatotype is a height of dactylar point and width of distal
epiphyses of shin.