Клініко-морфологічні й імуногістохімічні особливості поєднаних доброякісних гіперпластичних процесів ендо- і міометрія - Рожковська, Н.М.; Ситнікова, В.О.; Желєзов, Д.М. (Досягнення біології та медицини, 2009)
У статті наведено результати комплексного обстеження і ведення 110 пацієнток пременопаузального віку з аномальними матковими кровотечами на фоні рецидивних
доброякісних гіперпластичних процесів ендо- і міометрія.
При переважно позитивній експресії рецепторів стероїдних
гормонів і негативних значенняхмаркерів проліферації використовували внутрішньоматкову левоноргестрел-видільну систему. Поліпшення діагностики і лікування поєднаних гіперпластичних процесів матки полягає в комплексному використанні трансвагінального ультразвукового сканування, кольорового допплерівського картування кровотоку, гістероскопії з роздільним діагностичним
вишкрібанням ендоцервікса й ендометрія. The results of complex investigation and treatment of
110 premenopausal patients with abnormal uterine bleedings
caused by recurrent hyperplastic processes of endo- and
myometrium were observed. In cases with mostly positive expression of ER and PR in endometrium we used levonorgestrel-releasing intrauterine system. Improving of diagnosis and
treatment of hyperplastic processes of endo- and myometrium
consists of complex using of transvaginal sonography, dopplerometry, hysteroscopy with cervical and uterus curettage
with hystologic confirmation and estimated steroid receptors
and proliferative profile of endometrium.