Клінічна фармакологія новітніх інсулінів - Коноваленко, О.В. (Досягнення біології та медицини, 2009)
У наведеному огляді літератури охарактеризовано
нові препарати аналогів інсуліну короткої (інсуліни лізпро,
аспарт і глюлізин) та тривалої дії (детемір, гларгін). Інсуліни короткої дії забезпечують швидкий і короткочасний
пік інсуліну в крові, що добре задовольняє потребу в прандіальному інсуліні у хворих на цукровий діабет (ЦД). Водночас інсуліни тривалої дії забезпечують тривалу і стабільну концентрацію інсуліну в крові, тому добре заміщають базальний інсулін. Наведено дані щодо високої ефективності та низької частоти побічних ефектів аналогів
інсуліну порівняно з попередніми препаратами інсуліну у
хворих на ЦД. Також в огляді наведено дані про переваги
постійної підшкірної ін’єкції інсуліну (ППІІ) у хворих на
ЦД відносно множинної ін’єкції інсуліну протягом доби.
Це пов’язано з тим, що ППІІ забезпечує надходження як
прандіального, так і базального інсуліну максимально наближено до флуктуації рівня інсуліну в крові здорової
людини. It is given a review of novel insulin analogues of short
action (insulin lispro, aspart, and glulisin) and long action
(detemir, glargin). Short-acting insulins provide rapid and
short-time peak of insulin concentration in blood that substitute prandial insulin in diabetic patients. In the same time,
long-acting insulins provide long and stable insulin concentration in blood, that is why satisfactory replace basal insulin.
In the article one can find data about high effectiveness and
low rate of side effects of the insulin analogues in diabetic
patients comparatively to previous insulin preparations. The
review gives evidences of superiority of continuous subcutaneous insulin injection (CSII) in diabetic patients over multiple
day insulin injections. It is due to the fact, that CSII provides
release of prandial and basal insulin close to fluctuation of
normal insulin.