Особливості ендокринної функції фетоплацентарного комплексу у жінок із зовнішнім генітальним ендометріозом - Каланжова, О.М. (Досягнення біології та медицини, 2010)
Вивчено вміст хоріонічного гонадотропіну, прогестерону, плацентарного лактогену, естріолу і кортизолу у динаміці вагітності у 40 жінок із зовнішнім генітальним ендометріозомв анамнезі. Отримані дані підтверджують, що
розвиток вагітності у таких пацієнток відбувається в умовах нестабільності, напруження чи виснаження ендокринної функції фетоплацентарного комплексу, яка у досліджуваних залежала від ступеня тяжкості основного захворювання в прегравідарному періоді. The contents of chorionic gonadotropin, progesterone,
placenta lactogen, estriol and cortisol are studied in the dynamics of pregnancy in 40 women with external genital endometriosis in anamnesis. Obtained data has confirmed that
the development of pregnancy in such patients takes place
under the conditions of instability, tension or exhaustion of
endocrine function of fetoplacental complex, which in the
investigated patients depended on the degree of severity of
the basic disease during the pregravidar period.