Вплив метаболічного синдрому на перебіг доброякісної гіперплазії передміхурової залози - Шаталюк, С.С.; Костєв, Ф.І. (Досягнення біології та медицини, 2010)
Огляд літератури стосується впливу метаболічного
синдрому на перебіг доброякісної гіперплазії передміхурової залози (ДГПЗ). Останнім часом деякі дослідження
підтверджують зв’язок між компонентами метаболічного
синдрому та обумовленими ДГПЗ симптомами нижніх сечових шляхів, ймовірно, за рахунок активації факторів
зростання. За даними проведених досліджень, у пацієнтів
з асоціацією двох патологій симптоми ДГПЗ більш виражені, також відмічається прискорене середньорічне збільшення простати. Визначені необхідні напрямки подальшого
вивчення проблеми. A literature review concerning association between benign
prostatic hyperplasia (BPH) and metabolic syndrome is carried out in the article. Last time some investigations prove the
association between components of the metabolic syndrome
and low urinary tract symptoms, supposedly due to growthfactors activation. BPH symptoms are expressed more in cases of combination with the metabolic syndrome, faster annual
prostate growth is marked also. Last researches concerning
the problem are described in the review. Necessary directions
of the further problem studying are defined also.