Покращання функції зовнішнього дихання у хворих на інтермітуючу бронхіальну астму - Григус, І.М. (Досягнення біології та медицини, 2011)
Для лікування загострення та реабілітації хворих на
бронхіальну астму в стаціонарі запропонована спеціальна програма медичної реабілітації, що включає модифіковані методи лікувальної фізичної культури, фізіотерапевтичні засоби — ультрафіолетове опромінювання грудної
клітки, галоаерозольтерапію. Застосування цієї програми
приводило до суттєвого покращання функції зовнішнього дихання, що виражалося у зростанні об’єму форсованого видиху за 1 с, життєвої ємності легенів, пікової об’ємної швидкості видиху та зниженні тесту зворотності
бронхіальної обструкції, добових коливань пікової швидкості видиху. For the treatment and rehabilitation of patients with
acute bronchial asthma in the hospital a special program of
medical rehabilitation, including the modified methods of
therapeutic physical training and physical therapy facilities
— chest ultraviolet irradiation, haloaerosoltherapy, is offered. Application of this program had led to significant improvement of respiratory function, expressed in the forced
expiratory volume in 1 s, vital capacity, peak expiratory volume rate growth and in the test of reverse bronchial obstruction and in the daily peak expiratory rate.