Роль спадкових факторів у етіології гіпергомоцистеїнемії у вагітних із прееклампсією - Марічереда, В.Г. (Досягнення біології та медицини, 2011)
Мета цього дослідження — оцінка впливу спадкових
факторів на формування гіпергомоцистеїнемії (ГГЦ) у
вагітних із прееклампсією (ПЕ). До когортного дослідження увійшли вагітні зі встановленою ПЕ різного ступеня тяжкості (основна група, n=172) і вагітні жінки без
патології (контрольна група, n=95). Визначали рівень гомоцистеїну в плазмі крові методом високоефективної
рідинної хроматографії та виявляли поліморфізм у гені
MTHFR 677C3T. Встановлено, що мутації гена MTHFR
асоціюються з підвищенням ризику ПЕ, відношення
шансів становить 1,35 (0,47–3,95; ДІ 95 %). Визначення
рівня гомоцистеїну повинне бути включене в прегравідарну підготовку жінок із групи ризику з розвитку прееклампсії. The aim of this research was to estimate influence of
the inherited factors on forming hyperhomocysteinemia
(HHcyE) for pregnant women with preeclampsia (PE). Cohort research was conducted with pregnant women with established PE of different degree of severity (main group,
n=172) and pregnant women without pathology (control
group, n=95). It was determined the level of homocystein in
plasma by the method of high-efficiency liquid chromatography and polymorphism in the gene MTHFR 677C3T. It
is established the mutations of gene MTHFR associate with
the increase of risk of PE, the ratio is 1.35 (0.47–3.95; CІ 95%).