Особливості системи антиоксидантного захисту у хворих із кислотозалежною патологією - Пономаренко, Л.А.; Лихолат, О.А.; Пономаренко, О.А. (Досягнення біології та медицини, 2011)
Досліджено стан систем перекисного окиснення ліпідів
(ПОЛ) та антиоксидантного захисту (АОЗ) крові у 33 хворих на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу (ГЕРХ) і
25 пацієнтів із ГЕРХ, поєднаною з пептичною виразкою
дванадцятипалої кишки. Встановлено, що посилення ПОЛ
відбувалося на тлі дисбалансу в роботі АОЗ. Досліджені
показники систем ПОЛ і АОЗ можуть бути використані
як додатковий тест для оцінки результатів лікування хворих із кислотозалежною патологією. We studied the system of lipid peroxidation (LP) and system of antioxidant protection (AOP) in 33 patients with
gastroesophageal reflux disease (GERD) and 25 patients
with GERD combined with duodenal ulcer. The high activation of LP took place against AOP disbalance. The system
of lipid peroxidation and system of antioxidant protection
may be used as a supplementary test of treatment quality of
the patients with acid-dependent disease.