Клінічні та ґенетичні особливості псевдополіпозу при неспецифічному виразковому коліті і хворобі крона - Лозинська, М.Р.; Лозинський, Ю.С.; Монько, О.О. (Досягнення біології та медицини, 2011)
У роботі наведено результати клінічного дослідження та цитогенетичного аналізу псевдополіпів (ПП) хворих на запальні захворювання товстої кишки (ЗЗТК) на
основі авторського методу. При неспецифічному виразковому коліті (НВК) ПП виявляли у різних відділах товстої кишки з переважанням в ободовій кишці, а при хворобі Крона (ХК) — і у термінальному відділі тонкої кишки. Не було встановлено достовірної різниці щодо кількості ПП при НВК порівняно з ХК. У 40 % пацієнтів із
ЗЗТК, у яких розвинувся рак товстої кишки (РТК), виявляли ПП товстої кишки. Каріотип ПП при ЗЗТК, ускладнених раком, був мозаїчним із геномними мутаціями у патологічних клонах клітин. Виникнення клітин зі зміненою
плоїдністю в ПП при ЗЗТК потребує ретельного огляду
слизової оболонки товстої кишки для виявлення ділянок
дисплазії. У каріотипі ПП при НВК і ХК, не ускладнених
РТК, траплялися множинні хромосомні аберації, а у мозаїчних клонах переважали анеуплоїдні (гіпоплоїдні) клітини. The results of the clinical and the cytogenetical analysis
of pseudopolyps (PP) in patients with inflammatory bowel
diseases (IBD) are given in this work. In ulcerative colitis (UC)
and Crohn’s disease (CD) the PP were found in different parts
of the large bowel and in CD the PP are also located in terminal part of the colon. The results of our study showed
not significant differences in quantity of PP in patients with
UC and CD. PP of large bowel were identified in 40% of
patients with IBD, who developed cancer. The karyotype of
PP in the cases of IBD-related cancer were mosaical with the
genomic mutation in the pathologic clones of the cells. The
metaphasal plates with polyploid cell’s clones, which are found in PP, require accurate examination of the large bowel
mucous for the detection of displasia and malignization area
in patients with IBD. In the karyotype of PP in patients with
IBD without cancer were found the multiply chromosome
aberrations. Aneuploid (hypoploid) karyotypes prevailed in
the mosaical clones of these patients.