Вплив надвисокочастотного електромагнітного випромінювання на епілептичні вогнища різної потужності - Цевелев, С.Л. (Досягнення біології та медицини, 2011)
Аплікацією натрієвої солі бензилпеніциліну різної концентрації (10 000 та 50 000 МО/мл) моделювали вогнища
відповідно слабкої та потужної активності в корі головного мозку щурів лінії Вістар. Вплив надвисокочастотного впливу (НВЧ) електромагнітним випромінюванням
(ЕМВ) низької інтенсивності (7,1 мм, 0,1 мВт/см2
) безпосередньо на зону генерування епілептичних розрядів супроводжувався пригніченням потужності епілептичної активності (ЕпА) слабких вогнищ епілептогенезу (експозиція 5,0
та 15,0 хв) і посиленням генерування ЕпА в потужних вогнищах (експозиція 15,0 хв). Застосування впливу на кору
мозку до нанесення епілептогену супроводжувалося виникненням ефекту зниження потужності слабких вогнищ ЕпА
при різних експозиціях ЕМВ і зниженням потужності вогнищ високої активності при експозиції НВЧ 15,0 хв. Using application of natrium salt of benzilpenicillin of
various concentration (10.000 and 50.000 IU/ml), foci of correspondingly weak and strong intensity were modeled in
brain cortex of Vistar line rats. Action of extremely high frequency (EHF) electromagnetic radiation (EMR) of low intensity (7.1 mm, 0.1 mW/cm2
) directly on the zone of generation of epileptic discharges was accompanied by depression
of intensity of epileptic activity (EpA) of weak foci of epileptogenesis (exposition 5.0 and 15.0 minutes) and increased
generation of EpA in strong foci (exposition 15.0 minutes).
The influence on brain cortex before epileptogen application
was accompanied by appearance of EpA weak foci intensity
depression effect in various expositions of EMR and strong
intensity foci depression under exposition of EHF of 15.0
minutes.