Прогнозування тяжкої інтубації трахеї - Буднюк, О.О. (Досягнення біології та медицини, 2012)
Частота тяжкої інтубації трахеї в хірургічній практиці,
за даними різних авторів, становить від 3 до 18 %. Метою
роботи була порівняльна характеристика різних факторів
щодо прогнозування складної інтубації трахеї у хворих в
тиреоїдній хірургії. Обстежено 400 хворих, яким проведено оперативне втручання на щитоподібній залозі. У результаті дослідження встановлена ефективність шкали «Індекс
тяжкої інтубації» порівняно з іншими прогностичними факторами. Frequency of difficult tracheal intubation in a surgical practice according to various authors makes from 3 up to 18%.
The aim of our work was to evaluate the effectiveness of various factors for predicting difficult tracheal intubation. There
were examined 400 patients operated on the thyroid gland. As
a result of the survey it was established efficacy of the scale
“Difficult intubation index” in comparison with other prognostic factors.