Управління структурою фінансових ресурсів за критерієм мінімізації рівня фінансових ризиків - Проскура, К.П. (Економiчний часопис-XXI, 2011)
У статті розкрито механізм формування фінансових ресурсів на підприємстві, запропоновано метод оптимізації структури капіталу за критерієм мінімізації рівня фінансових ризиків. Управління фінансовими ресурсами на мікрорівні розглядається як адаптивний механізм, за допомогою якого підприємство постійно перебудовується у процесі пошуку найбільш ефективних зв’язків із навколишнім економічним середовищем. Здійснено аналіз прогнозних значень показника фінансової стійкості підприємства на підставі моделювання періодичних трендів, що дає змогу виявити недоліки в роботі та можливості своєчасно їх виправити і відкоригувати. В статье раскрыт механизм формирования финансовых ресурсов на предприятии, предложен метод оптимизации структуры капитала по критерию минимизации уровня финансовых рисков. Управление финансовыми ресурсами на микроуровне рассматривается как адаптивный механизм, с помощью которого предприятие постоянно перестраивается в процессе поиска наиболее эффективных связей с окружающей экономической средой. Сделан анализ прогнозных значений показателя финансовой устойчивости предприятия на основании моделирования периодических трендов, что позволяет выявить недостатки в работе и возможности своевременно их исправить и откорректировать. In this paper a mechanism of formation of financial resources at the enterprise is described and a method for optimizing the capital structure by the criterion of minimizing the level of financial risk is proposed. Financial management at the micro level is considered as an adaptive mechanism by which the company is constantly rearranged in the process of finding the most effective links with the surrounding economic environment. The analysis of the predictive values of the financial sustainability index of the enterprise based on the simulation of periodic trends was done,which revealed shortcomings in the work and opportunities to correct them promptly.