До iсторiї закриття Рихлiвського Миколаївського монастиря - Тарасенко, О.; Болва, Л. (Сiверянський лiтопис, 2007)
Історія монастирів Чернігово-Сіверщини до кінця XIX ст. у цілому, так би мовити, на нарисовому рівні, висвітлена. Не обходили увагою любителі церковної старовини також Рихлівський Миколаївський монастир. Проте функціонування цього монастиря, як і інших чернечих осередків Чернігівщини на початку XX ст., маловідоме. Як вони переживали революційну добу, коли і як радянська влада припинила їхнє існування -питання, що також потребують дослідницького розв’язання.
Дана стаття присвячена саме історії закриття Рихлівського монастиря. Актуальність публікації зумовлюється не лише тим, що в ній вирішується конкретне мікроісторичне дослідницьке завдання, а й тим, що вона, на нашу думку, фокусує увагу на ширшу проблему - проблему взаємин влади і церкви в 20-х рр. XX ст.ся до наукового обігу.