Імовірнісний ризик-аналіз експлуатації трубопровідних систем, резервуарів та посудин тиску. Повідомлення 1. Алгоритм побудови імовірнісної моделі - Тороп, В.М. (Проблемы прочности, 2005)
Описано постановку і спосіб реалізації імовірнісного ризик-аналізу безпечної експлуатації
трубопровідних систем, резервуарів та посудин тиску. Запропоновано процедуру розробки
алгоритму оцінки їх технічного стану на основі імітаційного статистичного моделювання з
використанням методу Монте-Карло. Отримано інтервальні оцінки, що дозволяє зробити
коректні статистичні висновки про істинні значення розглянутих імовірнісних показників із
заданим коефіцієнтом довіри. Описаны постановка и способ реализации вероятностного риск-анализа
безопасной эксплуатации трубопроводных систем, резервуаров и сосудов давления. Предложена процедура разработки алгоритма оценки их технического
состояния на основе имитационного статистического моделирования
с использованием метода Монте-Карло. Получены интервальные оценки,
что позволяет сделать корректное статистическое заключение об истинных
значениях рассмотренных вероятностных показателей с заданным коэффициентом
доверия. Formulation and execution procedure o f a
probabilistic risk-analysis o f safe operation of
pipeline systems, reservoirs and pressure vessels
are presented. We propose a new elaboration
procedure for the algorithm o f assessing
their technical state based on stochastic simulation
using the Monte-Carlo method. The interval
estimates are obtained, which allow one to
draw proper statistical conclusions as to the
real values o f the analyzed probabilistic indicators
with the preset confidence factor.