Українська інтелігенція та національний рух 70-80-х рр. XIX ст.: особливості ідеології - Коляда, І. (Сiверянський лiтопис, 2007)
Багато в чому нові суспільні ідеали є трансформованими чи відродженими ідеями, витвореними культурною та політичною роботою діячів українського національного руху 70-80-х рр. XIX ст. Тому актуальним залишається дослідження проблеми ролі української інтелігенції у формуванні ідеології українського руху у другій половині XIX ст. Наукова новизна нашого дослідження полягає в аналізі чинників, що впливали на формування особливостей ідеології національного руху у підросійській Україні та ролі національно свідомої української інтелігенції у її формуванні.