Дискурс духовного свiту аномальної дитини (на матерiалi творiв словесного мистецтва) - Попович, О. (Сiверянський лiтопис, 2007)
Предметом дослідження є проблема дитинства у науково-психологічному, культурологічному та літературознавчому аспектах. За чільну мету ставиться виокремлення розмаїтих психологічних особливостей дитини з вадами, її особистості крізь призму зіставлення початкових виявів і розвитку емоцій, креативу вищих почуттів, здібностей та властивостей характеру, ігрової діяльності, логічного мислення, спілкування з дорослими й однолітками. Розв’язання поставленої мети закономірно спонукає до розкриття складу художньої культури суспільства, пошуків еквівалента між соціальним і художнім, до показу взаємодії власне художніх та соціальних чинників у розвитку мистецтва.