Вплив деструкцiї розчину полiакриламiду на гiдравлiчний опiр раптового розширення труб - Орел, В.I.; Чернюк, В.В. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2005)
Приведены результаты экспериментального исследования изменения значений коэффициента сопротивления внезапного расширения трубы в процессе деструкции водных растворов полиакриламида с массовыми концентрациями 10-4 и 3 × 10-4 кг/кг вследствие прохождения их через центробежный насос. Подтвержден предложенный А.Б. Ступиным [15] теоретический механизм деструкции полимерных растворов, протекающий аналогично процессу распада радиоактивных ядер. Наведено результати експериментального дослiдження змiни значень коефiцiєнта опору раптового розширення труби в процесi деструкцiї водних розчинiв полiакриламiду з масовими концентрацiями 10-4 та 3 × 10-4 кг/кг внаслiдок проходження їх крiзь вiдцентровий насос. Пiдтверджено теоретичний механiзм деструкцiї полiмерних розчинiв, запропонований О.Б.Ступiним [15], який вiдбувається аналогiчно процесу розпаду радiоактивних ядер. The results of an experimental research of change of values on the resistance factor of sudden expansion in pipe in process of destruction of polyacrylamide water solutions by mass concentration 10-4 and 3 × 10-4 {kg/kg} of a flow through the centrifugal pump are given. Offered by Stupin, А. B. [15] the theoretical mechanism of destruction of polymeric solutions proceeding similarly to process of disintegration of radioactive nucleuses is confirmed.