Взаимодействие эллиптических вихрей - Коновалюк, Т.П. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2005)
В рамках моментной модели второго порядка рассмотрена задача о взаимодействии двух плоских пятен одинаковой завихренности, помещенных в невязкую однородную безграничную жидкость. Проведено сравнение результатов с данными, полученными при моделировании данного течения методами точечных вихрей и методом контурной динамики. Определены границы применимости метода точечных вихрей и моментной модели второго порядка. У рамках моментної моделi другого порядку розглянуто задачу про взаємодiю двох плоских плям однакової завихреностi, що розмiщенi в нев'язкiй однорiднiй необмеженiй рiдинi. Проведено порiвняння результатiв з даними, що отриманi при моделюваннi даної течiї методами точкових вихорiв та контурної динамiки. Визначенi границi застосування методу точкових вихорiв та моментної моделi другого порядку в даному випадку. The problem of the interaction of two planar patches of equal vorticity embedded in the inviscid homogeneous unbounded liquid is considered in the framework of the second-order moment model. The comparison of results with the data obtained from modelling studied flow by means of point vortex model and method of contour dynamics are carried out. In this case the boundary of application of point vortex model and the second-order moment model is determined.