Кинетика накопления повреждений в листовом материале при двухосном деформировании по нелинейным траекториям - Лебедев, А.А.; Музыка, Н.Р. (Проблемы прочности, 2007)
Исследовано упругопластическое деформирование листового материала при нагружении по криволинейным траекториям в двухмерном пространстве деформаций. Установлено влияние параметров траектории деформирования на процесс накопления повреждений в листовом материале. Показано, что экспресс-оценку трещиностойкости материала можно проводить с помощью параметра рассеяния значений твердости. Досліджено пружнопластичне деформування листового матеріалу при деформуванні за криволінійними траєкторіями у двовимірному просторі деформацій. Установлено вплив параметрів траєкторії деформування на процес накопичування пошкоджень у листовому матеріалі. Показано, що експрес-оцінку в’язкості руйнування матеріалу можна проводити за допомогою параметра розсіювання значень твердості. We study elastoplastic deformation of a sheet material loaded by curved paths in two-dimensional space of deformations. Influence of the deformation path parameters on the process of damage accumulation in a sheet material is determined. It is shown that the express analysis of the material crack resistance can be performed with the help of the parameter of hardness dispersion.