Еллінська і католицька філософія як джерела філософсько-освітніх поглядів Г.Г. Ващенка - Довбня, В. (Сiверянський лiтопис, 2007)
Досліджуються особливості впливу елліністичної і католицької філософії на формування світогляду Г. Ващенка як філософа-педагога. Особлива увага приділяється проблемі аналітико-синтетичного мислення. Автор вважає, що значною спонукою до філософсько-освітнього думання Г. Ващенка була грецька класична філософія, в той час як католицька виконувала функції опозиції.