З документів до історії Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря у Києві ХVІІ - ХVІІІ ст. - о. Мицик, Ю. (Сiверянський лiтопис, 2007)
У 2008 р. виповнюється 900 років від заснування Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря у Києві - одного з найзнаменитіших українських православних монастирів, історія якого міцно пов'язана з Сіверщиною. Надзвичайно цінним джерелом з історії даної обителі є рукописний збірник копій XVIII ст. монастирської документації XVI - XVIII ст., причому чи не найважливішої її частини. Цей збірник був створений у стінах монастиря для практичних потреб на випадок доказів прав монастиря на земельну власність, потім опинився в бібліотеці митрополичого Софійського собору, врешті - в Інституті рукописів Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського. Його матеріали вже частково друкувались нами на сторінках "Сіверянського літопису" і в першу чергу ми прагнули видати документи гетьманів України. Тепер продовжуємо публікацію документів зі складу згаданого вище збірника. Увазі читачів цього разу пропонується понад два десятки документів, що охоплюють період з 1676 по 1735 рр.