Кінетика розсіяного руйнування металевих конструкційних матеріалів при пружно-пластичному деформуванні - Бобир, М.І.; Грабовський, А.П.; Халімон, О.П.; Тимошенко, О.В.; Масло, О.М. (Проблемы прочности, 2007)
Розглянуто методику дослідження кінетики накопичення пошкоджень при пружно-пластичному деформуванні конструкційних матеріалів типу сталі 45, нержавіючої сталі 12Х18Н10Т, алюмінієвого сплаву Д16Т та титанового сплаву ВТ22 за параметрами зміни модуля пружності і питомого електричного опору. Для умов складного напруженого стану запропоновано континуальну модель накопичення пошкоджень, яка зв’язує параметр пошкоджуваності з інтенсивністю накопиченої пластичної деформації. Наведено порівняння розрахункових результатів згідно з розробленою континуальною моделлю з експериментальними, отриманими при дослідженні кінетики накопичення пошкоджень для ряду металевих конструкційних матеріалів. Рассмотрена методика исследования кинетики накопления повреждений при упругопластическом деформировании конструкционных материалов типа стали 45, стали 12Х18Н10Т, алюминиевого сплава Д16Т и титанового сплава ВТ22 по параметрам изменения модуля упругости и удельного электросопротивления. Для условий сложного напряженного состояния предложена континуальная модель накопления повреждений, которая связывает параметр поврежденности с интенсивностью накопленной пластической деформации. Проведено сравнение расчетных результатов по разработанной модели с экспериментальными, полученными при исследовании кинетики накопления повреждений для ряда металлических конструкционных материалов. We discuss the technique for investigation of fatigue damage accumulation during elastoplastic deformation of such structural materials as mild steel 45, stainless steel 12Kh18N10T, aluminum alloy D16T and titanium alloy VT22 using such parameters as elastic modulus variation and electric resistance variation. For complex stress state we propose a continual model of damage accumulation linking the damage parameter with plastic deformation intensity. We provide comparative analysis of the results calculated using the proposed continual model with experimental data obtained during investigation of damage accumulation for a number of metal structural materials.