Методологія зрівноваження ціни на земельні ресурси та встановлення нормативів екологічної плати за екстернальні впливи - Пунько, Б.М. (2011)
У статті розвинуто методологію зрівноваження ціни на земельні ресурси та встановлення нормативів екологічної плати за екстернальні впливи; узагальнено ряд категоріальних визначень. Представлено і пояснено графічні інтерпретації теоретичного алгоритму зрівноваження ринкової ціни на земельну ділянку, а також встановлення нормативів плати за екстернальні впливи методом рівноваги. Науково обґрунтовано організаційний механізм вдалого або оптимального вирішення і регулювання ціноутворення на земельні ресурси та нормативів екологічної плати за екстернальні впливи; регулювання відтворення економіко-екологічного потенціалу країни в умовах ринкової економіки. В статье развита методология уравновешивания цены на земельные ресурсы и установления нормативов экологической платы за экстернальные влияния; обобщен ряд категориальных определений. Представлены и объяснены графические интерпретации теоретического алгоритма уравновешивания рыночной цены на земельный участок, а также установление нормативов платы за экстернальные влияния методом равновесия. Научно обоснованы: организационный механизм удачного или оптимального решения и регулирования ценообразования на земельные ресурсы и нормативов экологической платы за экстернальные влияния; регулирование воссоздания экономико-экологического потенциала страны в условиях рыночной экономики. Methodology of balancing of price is developed on the landed resources and establishments of norms of the ecological paying for externals influences; generalized row of category determinations. Graphic interpretations of theoretical algorithm of balancing of market price are presented and explained on lot land, and also establishment of norms of pay, for externals influences by the method of equilibrium. Scientifically grounded organizational mechanism of successful or optimum decision and adjusting of pricing on the landed resources and norms of the ecological paying for externals influences; adjusting of recreation economics’-ecological to potential of country in the conditions of market economy.