Компьютерное моделирование сил сопротивления, действующих на криволинейные бурильные колонны - Гуляев, В.И.; Гайдайчук, В.В.; Соловьев, И.Л.; Гловач, Л.В. (Проблемы прочности, 2007)
На основе постановки и решения прямых и обратных задач статики гибких криволинейных
стержней исследовано напряженно-деформированное состояние колонн глубокого бурения в
криволинейной скважине с заданными геометрическими параметрами. Построены разрешающие
уравнения, позволяющие вычислять внутренние силы и моменты в бурильной колонне,
а также силы контактного взаимодействия и силы трения между стенками скважины и
колонной при ее подъеме, спуске и вращении. Предложена методика их решения. Приведен
пример для бурильной колонны криволинейного очертания. На основі постановки та розв’язку прямих і обернених задач статики гнучких
криволінійних стрижнів досліджено напружено-деформований стан колон
глибокого буріння в криволінійній свердловині із заданими геометричними параметрами. Побудовано розв’язувальні рівняння, що дозволяє
обчислювати внутрішні та зовнішні сили і моменти у бурильній колоні, а
також сили контактної взаємодії та сили тертя між колоною та стінками
свердловини при підйомі, спуску та обертанні. Наведено приклад для бурильної
колони криволінійного обрису. Based on the formulation and solution of direct
and inverse static problems for flexible curved
bars, we study the stress-strain state of deephole
drill strings located in a curvilinear borehole
with preset geometrical parameters. Resolving
equations are constructed, which make
it possible to calculate the internal forces and
their moments in a drill string, as well as forces o f contact interaction and friction between the
borehole wall and the drill string during pulling-
out, running and rotation of the latter. The
technique for solution of the above problems is
proposed. An example for curvilinear drill
string is given.