Червоний партизанський рух в Україні і органи НКВС-НКДБ (1941-1944 рр.) - Вовк, О.В. (Сумський історико-архівний журнал, 2010)
У статті йдеться про участь органів НКВС-НКДБ у розгортанні червоного
партизанського руху в Україні у 1941-1944 роках. Окрему увагу приділено ролі органів
безпеки та органів внутрішніх справ у започаткуванні червоного партизанського руху,
намаганні тримати його під контролем. Автор розглядає діяльність окремих
партизансько-диверсійних груп і загонів, що контролювалися НКВС-НКДБ. В статье идет речь об участии органов НКВД-НКГБ в развертывании красного
партизанского движения в Украине в 1941-1944 годах. Отдельное внимание автор уделил
роли органов безопасности и органов внутренних дел в основании красного
партизанского движения, желанию держать его под контролем. Автор рассматривает
деятельность отдельных партизанско-диверсионных групп и отрядов, контролируемых
НКВД-НКГБ. In the article speech goes about participating of organs of NKVD-NKGB in development
of red partisan motion in Ukraine in 1941-1944. Separate attention an author spared the
roles of organs of safety and organs of internal affairs in foundation of red partisan motion,
to the desire to hold him under control. An author examines activity of separate partisandiversionary groups and detachments, controlled NKVD-NKGB.