Праці П’єра Шевальє як перші дослідження з історії Хмельниччини у Франції - Луняк, Є.М. (Сумський історико-архівний журнал, 2011)
У статті розглянуто стан ознайомлення французької громадськості з Україною в ХVІІ ст. Автор простежує еволюцію французьких історичних досліджень про Україну. Здійснено комплексний аналіз одного з важливих джерел з історії України, праці П’єра Шевальє “Історія війни козаків проти Польщі” (1663). В статье рассмотрено состояние ознакомления французской общественности с Украиной в ХVІІ в. Автор прослеживает эволюцию французских исторических исследований об Украине. Сделан комплексный анализ одного из важных источников по истории Украины, работы Пьера Шевалье “История войны казаков против Польши” (1663). The acquaintance’s state of the French public with Ukraine (ХVІІ century) in the article is covered. Author studies evolution of the French historical research of Ukraine. The complex analysis one of historical researches of Ukrainian history, the work of Pierre Chevalier “The history of the war of the Cossacks against Poland” (1663), is made.