До історії канцелярій Слобожанщини другої половини XVIII ст. (про канцеляристів і їхні долі після 1765 р.) - Потапенко, С.П. (Сумський історико-архівний журнал, 2011)
У статті прослідковано долі штатних канцеляристів колишніх слобідських полкових канцелярій після скасування у 1765 р. полково-сотенного устрою Слобожанщини. З’ясовано, що “старші” канцеляристи виходили у відставку з чинами полкових старшин і сотників, що відкривало перед ними деякі перспективи дворянства. Решта канцеляристів продовжували службу в новостворених губернській і провінційних канцеляріях, що давало їм можливість уникнути сплати подушного і зробити кар’єру. В статье прослежены судьбы штатных канцеляристов бывших слобожанских полковых канцелярий после отмены в 1765 г. полково-сотенного устройства Слобожанщины. Выяснено, что “старшие” канцеляристы выходили в отставку с чинами полковых старшин и сотников, что открывало перед ними некоторые перспективы дворянства. Остальные канцеляристы продолжали службу в новосозданных губернской и провинциальных канцеляриях, что давало им возможность избежать платы подушного и сделать карьеру. The article investigates careers of clerks of Sloboda Ukraine regiments’ chancelleries after the Cossack order of the region in 1765th was abolished. It is shown that “superior” clerks retired from the service and got the ranks of regiment’s officials or sotnyks. Others continued their civil service while it was a chance to make a successful career and raise their social positions