Глобалізація і нові виклики економічній дипломатії - Фліссак, К.А. (Економiчний часопис-XXI, 2012)
У статті розглянуто вплив глобалізації на економічну дипломатію, відзначено основні виклики, пов’язані із фінансовою кризою 2008–2012 років. Визначено сучасний стан забезпечення української економічної дипломатії, наведено порівняння із досвідом провідних держав світу, в тому числі сусідніх країн. Виокремлено проблемні аспекти функціонування вітчизня- них дипломатичних представництв у частині забезпечення економічних інтересів України. Окреслено головні завдання для подальшої науково-теоретичної та практичної діяльності у сфері економічної дипломатії в Україні. В статье рассмотрено влияние глобализации на экономическую дипломатию, определены основные вызовы, связанные с финансовым кризисом 2008–2012 годов. Охарактеризовано современное состояние украинской экономической дипломатии, проведено сравнение с опытом ведущих стран мира, в том числе соседних. Выделены проблемные аспекты функционирования отечественных дипломатических представительств в части обеспечения экономических интересов Украины. Обозначены основные задания для дальнейшей научно-теоретической и практической деятельности в сфере экономической дипломатии Украины. The article discusses the impact of globalization on economic diplomacy, defined the key challenges that are associated with the continuing financial crisis of 2008–2012.Were defined the current situation with support of the Ukrainian economic diplomacy, a comparison with the experience of leading countries (including – neighbors).There were allocated the problematic aspects for the national diplomatic missions in support of Ukraine’s economic interests.Article denotes the main targets for further research and theoretical and practical activity in area of economic diplomacy in Ukraine.