Часткова кавiтацiя на видовжених тiлах - Нестерук, I.Г. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2004)
Исследуется частичная кавитация на тонких осесимметричных телах в идеальной несжимаемой невесомой жидкости. Благодаря простоте уравнения первого приближения удалось объяснисть ряд эффектов и рассчитать одновременно несколько осесимметричних каверн на одном теле. Показано, что каверны могут быть как эллипсо-, так и гиперболоподобными, найдены соответствующие области чисел кавитации. С использованием линейной и нелинейной постановок рассчитаны формы вогнутых осесимметричных каверн. Некоторые из полученых длинных каверн не нуждаются в замыкателе и могут использоваться для существенного снижения полного сопротивления тел, движущихся в воде с большими скоростями. Дослiджується часткова кавiтацiя на видовжених осесиметричних тiлах в iдеальнiй нестисливiй невагомiй рiдинi. Завдяки простотi рiвняння першого наближення вдалося пояснити низку ефектiв та розрахувати одразу декiлька осесиметричних каверн на одному тiлi. Показано, що каверни можуть бути не тiльки елiпсо-, але i гiперболоподiбними, знайдено вiдповiднi областi чисел кавiтацiї. З використанням лiнiйної" та нелiнiйної постановок розрахованo форми увiгнутих осесиметричних каверн. Деякi з одержаних довгих каверн не потребують замикача i можуть використовуватись для iстотного зменшення загального опору тiл, якi рухаються у водi з великими швидкостями. The partial cavitation on long axisymmetric bodies in ideal incompressible imponderable fluid are investigated. The simplicity of the first approximation equation enables to explain a series of effects and to calculate several axisymmetric cavities on one body simultaneously. It is shown that cavities may be not only elliptic but also hyperbolic, the corresponding cavitation number regions are found. By means of the linear and non-linear approaches, the shapes of the concave axisymmetric cavities are calculated. Some of this long cavities do not need any rigid closing body and can be used for a considerable total drag reduction of the bodies moving in the water at high velocities.