Емпіричний розрахунок швидкості росту втомної макротріщини в умовах пружно-пластичного стану матеріалу у її вістрі за широкого діапазону дії різних чинників - Піняк, І.С. (Проблемы прочности, 2008)
На основі раніше отриманих автором експериментальних даних емпірично описано швидкість
росту короткої і довгої тріщин (макротріщина) за плинності процесу руйнування в
часі з урахуванням впливу на нього в широкому діпазоні дії різних чинників та локального
опору матеріалу. На основе экспериментальных данных автора аналитически описано скорость
роста короткой и длинной трещин (макротрещина) в течение времени
процесса разрушения с учетом влияния на него в широком диапазоне
действия различных факторов. Based on experimental data earlier obtained by
the author, an empirical description is provided
for fatigue propagation rates of short and long
cracks in the process of the material fracture
with account of the effects of a wide range of
factors and local resistance of the material.