Стратегії дедоларизації на ринках, що формуються - Зикова, О.І. (Економiчний часопис-XXI, 2012)
У статті наведено результати дослідження стратегій дедоларизації на прикладі країн Латинської Америки, які демонстрували значне зниження рівня фінансової доларизації. Для проведення емпіричного тестування були використані два стандартні інструменти VAR-аналізу – функції імпульсних реакцій та декомпозиція дисперсії, щоб дослідити роль трьох груп факторів (макроекономічні змінні, пруденційні заходи контролю і розвиток ринку капіталу в національній валюті), що є рушійними силами дедоларизації. В статье приведены результаты исследования стратегий дедолларизации на примере стран Латинской Америки, которые демонстрировали значительное снижение уровня финансовой долларизации. Для проведения эмпирического тестирования были использованы два стандартных инструмента VAR-анализа – функции импульсных реакций и декомпозиция дисперсии, чтобы исследовать роль трех групп факторов (макроэкономические переменные, пруденциальные меры контроля и развитие рынка капитала в национальной валюте), которые являются движущими силами дедолларизации. The article covers the results of the research on de-dollarization strategies considering the example of the Latin American countries, which experienced a gradual decline in the level of financial dollarization. The empirical results were achieved through two standard tools of VAR-analysis: impulse response functions and variance decomposition, in order to examine the role of three sets of factors – macroeconomic variables, prudential regulations, and the development of the capital market in domestic currency – as drivers of de-dollarization.