Закономірності розподілу локальної непружності сплаву Д16Т в умовах статичного розтягу - Майло, А.М. (Проблемы прочности, 2009)
Отримано характеристику розподілу локальної непружності, що описує еволюцію мікроструктурних процесів навантаженого поверхневого шару зразка конструкційного алюмінієвого сплаву Д16Т згідно зі стадіями деформаційного зміцнення і зміною механізму деформування. Стадії деформування при статичному розтязі зіставляються з характеристикою розподілу локальної непружності з метою виявлення зв’язку між зміною механізму деформування і кінетикою локальної непружності при переході від зміцнення до знеміцнення досліджуваного сплаву. Получена характеристика распределения локальной неупругости, которая описывает развитие микроструктурных процессов нагруженного поверхностного слоя образца конструкционного алюминиевого сплава Д16Т в соответствии со стадиями деформационного упрочнения и изменения механизма деформирования. Стадии деформирования при статическом растяжении сопоставляются с полученной характеристикой распределения локальной неупругости с целью обнаружения связи между изменением механизма деформирования и кинетикой локальной неупругости в момент перехода от упрочнения к разупрочнению исследуемого сплава. We have assessed the characteristic of local inelasticity distribution, which controls the evolution of microstructural processes in a loaded surface layer of D16T structural aluminum alloy specimen in view of the strain-hardening stages and deformation mechanism changeover. The deformation stages for static tensile conditions are correlated with the characteristic of local inelasticity distribution, in order to determine the relationship between the deformation mechanism changeover and local inelasticity kinetics for the point from strain-hardening to strainsoftening of the alloy under study.