Визначення ефективних характеристик демпфірування в’язкопружних композиційних матеріалів, армованих волокнами - Дубенець, В.Г.; Яковенко, О.О. (Проблемы прочности, 2009)
Пропонується числовий метод визначення ефективних комплексних модулів і декрементів коливань армованих волокнами в’язкопружних композиційних матеріалів, що базується на скінченноелементному моделюванні представницького елемента об’єму і прирівнюванні пружної і в’язкої частин енергії деформування об’ємів композиційного і квазіоднорідного матеріалів. Досліджено вплив структури армування на декремент коливань в ’язкопружних волокнистих композиційних матеріалів. Предлагается численный метод определения эффективных комплексных модулей и декрементов колебаний армированных волокнами вязкоупругих композиционных материалов, который базируется на конечноэлементном моделировании представительного элемента объема и приравнивании упругой и вязкой частей энергии деформации объемов композиционного и квазиоднородного материалов. Исследовано влияние структуры армирования на декремент колебаний вязкоупругих волокнистых композиционных материалов. We present a numerical method of assessment of the effective complex moduli and vibration decrements of fiber-reinforced viscoelastic composite materials, which is based on the finite-element simulation of a representative volume element and comparative analysis of strain energy elastic and viscous constituents for the volumes of composite and quasi-uniform materials. The effect of reinforcement structure on the vibration decrement of viscoelastic composite fibrous materials has been investigated.