Аналіз граничного стану циліндричних оболонок із тріщинами з урахуванням контакту берегів - Шацький, I.П.; Маковійчук, М.В. (Проблемы прочности, 2009)
Досліджено напружено-деформований стан та граничну рівновагу циліндричних оболонок із тріщинами. Закриття тріщин, спричинене деформацією згином, ураховується за допомогою моделі контакту берегів уздовж лінії. Із використанням енергетичного критерію руйнування побудовано діаграми граничноїрівноваги для довільного співвідношення навантаження розтягом і згином. Исследованы напряженно-деформированное состояние и граничное равновесие цилиндрических оболочек с трещинами. Закрытие трещин вследствие деформации изгибом учитывается с помощью модели контакта берегов вдоль линии. С использованием энергетического критерия разрушения построена диаграмма граничного равновесия для произвольного соотношения нагружения растяжением и изгибом. The stress-strain state and limit equilibrium of cracked cylindrical shells are investigated. Crack closure caused by bending moment is taken into account using the model of crack line contact. Using the energy-based fracture criterion, the limit equiibrium diagrams are arbitrary combinations bending loads.